



De staande beschieting van voor en achtergevel is ouder dan het pand. Het is hergebruikt, er zitten diverse verflagen op. Het pand zelf is vanaf de bouw geteerd met koolteer, een 19e eeuws product. Voor de 19e eeuw werd namelijk met bruine of Stockholmer teer gewerkt.
De zijgevels waren bekleed met rabat delen met een eenvoudige profilering, mes en groef, waarvan een borst van de messingkant tot bossing is geschaafd. Evenals het verdieping vloerhout en dakbeschot waren ook hier wisselende breedten toegepast. Dit is uitzonderlijk want rabat was meestal gelijk van breedte
De buitenzijde van het gevelhout en de bovenzijde van de vloeren zijn handgeschaafd, de rest is bezaagd gelaten.
Bijzonder is de overkraging aan de westzijde van het pand, de dek balken kragen 28 cm, 1 voet buiten de stijlen. Ook het wurmt ligt dus 1 voet buiten de gevel. dit om een overkraging te verkrijgen. Dit is zo gemaakt om geen goot maar een druipbord toe te kunnen passen. Het water wordt zo op voldoende afstand van de gevel geleid.
Aan de oostzijde (luwe zijde) vond men deze overkraging waarschijnlijk niet nodig en ligt het wurmt vlak met de gevelstijlen. Door deze constructie ligt de nok ook niet in het hart van de kap maar in het hart van het gebouw, de kapspanten hebben een verschillende lengte.
Op de begane grond zijn eenvoudige korbelen toegepast onder een hoek van 45 graden, deze staan gebruikelijk onder een hoek van 52 graden. Volgens de verhouding 3, 4, staat tot 5 ontstaat eenvoudig een hoek van 90 graden. Ook is de pen met een merkwaardige vorm uitgevoerd: extreem dikke toognagels zijn toegepast op een constructief vreemde plek.
Op de verdieping en in de kap zijn eiken krommers toegepast. Deze zijn nieuw gemaakt voor deze constructie. Dat was in deze tijdsperiode ongebruikelijk.
De tussenwurmten hebben een moderne afmeting, 65x160 mm (badding). Ook het grondvlak is niet meer op een voetenmaat gebouwd maar binnen de gevelbeschieting 6,5 x 6,5 meter. Deze vierkante bouwvorm is in de Zaanse houtbouw bijzonder te noemen.
Het is onduidelijk of het pand op penanten heeft gestaan of een ringmuur had bij de bouw. Het is mogelijk dat er een bestrating in plaats van een houten vloer in lag.
Lees verder